graceful woman performing variation of setu bandha sarvangasana yoga pose

A mentális egészséget befolyásoló tényezők

E mentális egészséget befolyásoló tényezők sokfélék lehetnek – stresszes helyzetek, munkahelyi problémák, családi kapcsolatok, háztartási szokások – minden, ami körülvesz bennünket, befolyásolja a pszichénk, a hozzáállásunk és az értékeink. Íme a legfontosabb tényezők, amelyek pozitív hatással vannak lelki egészségünkre:

Pozitív hozzáállás a világhoz

A sors folyamatosan dilemmákat vet fel bennünk, és mindig választásra késztet – egyet elveszítünk, másikat nyerünk. A harmónia kulcsa az egyensúly az elveszett és a megszerzett között. A lelki egyensúly élvezetéhez meg kell tanulnunk egyensúlyba hozni gondolatainkat és érzelmeinket, szavainkat és tetteinket.

Pozitív, vidám pillantással kell szemlélnünk a környezetünket, és meg kell próbálnunk uralni tudatunkat, mert a gondolatok olyan erő, amely képes teremteni, de pusztítani is. Amit teszünk, önmagunktól függ, és ha körülnézünk, rájövünk, hogy egész életünk gondolataink gyümölcse. Ezért rendkívül fontos, hogy pozitívan viszonyuljunk önmagunkhoz és a világhoz, amelyben élünk.

A tudatalatti is fontos része a jó egészség kialakulásának, mert mindig működik, akár erőfeszítéseket teszünk annak befolyásolására, akár nem. Ha elmulasztjuk belefektetni tudatos, konstruktív vágyainkat, csak negatív gondolatok érik el azt, amelyek képesek bumerángként visszatérni hozzánk, és érzelmileg tönkretenni minket. Ezért meg kell próbálnunk kiirtani a „fekete” gondolatokat és mindazokat a látszólag apró buktatókat, amelyek felboríthatják szellemi egyensúlyunkat, és ingerlékenyek és nyugtalanok lehetnek.

Kiegyensúlyozott életmód

A mentális egészség nagymértékben függ fizikai jólétünktől. Ez az életmódunk eredménye. A statisztikák azt mutatják, hogy minél többen edzenek, annál jobban védettek a mentális zavaroktól. A testmozgás és a testmozgás képes hangot adni, felvidítani, elűzni a negatív gondolatokat, és a helyes irányba koncentrálni. Viszont a mozdulatlanság és a tevékenység hiánya lelassítja a test minden funkcióját, ami végzetes következményekkel jár mind a fizikai, mind a mentális egészségre nézve. 

Az intenzív edzés mellett gondoskodnunk kell szervezetünknek az egészséges életmód létfontosságú elemeiről – minőségi ételről, teljes pihenésről, szórakozásról és alvásról. Minden szokásunk hatással van a pszichénkre, ezért rendkívül fontos megtalálni az egyensúlyt,

Sokszínűség és új tevékenységek

A tény az, hogy a monotonitás öl, és emellett előfeltétele a negatív gondolatok és érzések születésének. Hogy elkerüljük és kiküszöböljük őket, azokra a dolgokra kell összpontosítanunk, amelyek érzelmileg töltenek minket. Itt a választék változatos és szigorúan egyéni: séta a természetben, új emberekkel való találkozás, személyes készségek fejlesztése és új törekvések. 

A zene, az értékes könyvek, a motiváló filmek is segítenek az érzelmek kiegyensúlyozásában – az ajánlatok állománya valóban kimeríthetetlen, mert minden egyes dologban inspirációt és ingert találhatunk új távlatok újrafelfedezésére.

A gondolatok elsajátításának legpraktikusabb módszere az a szokás, hogy folyamatosan előre meghatározott terv szerint végzik tevékenységüket. A jó mentális egészség titka, hogy megtaláljuk azokat a dolgokat, amelyeket szeretünk, amelyek boldoggá tesznek bennünket, és minden energiánkat ezekbe fektetjük.

Általánosságban elmondható, hogy a test a lélek temploma, mert a testi egészség tükrözi belső stabilitásunkat. Az a személy, aki jó mentális egészséggel rendelkezik, elégedettnek érzi magát az életével, pozitívan viszonyul önmagához, a világhoz és a körülötte lévő emberekhez. Képes kibontakoztatni a benne rejlő lehetőségeket, élvezni az életet, és jól érezni magát a családja, barátai és kollégái között.

„Egészséges lélek egészséges testben!” – releváns, pontos és tanulságos!

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük