close up photo of wet chest of a woman

Mit érdemes tudni az izzadásról?

Igen, az izzadás kellemetlen mellékhatás, a fizikai erőfeszítés, a testmozgás,  a munkahelyi stressz  eredménye, vagy akár egy egészségügyi probléma jele. Az izzadás érzése nem kellemetlen, de mielőtt lépéseket teszünk annak ellenőrzésére, fontos, hogy mindent tudjunk a folyamatról. Az izzadás témakörében a legfontosabb kérdésekre kínálunk választ!

Miért izzadunk?

Érdekes módon minden nap az ember verejtékmirigyei körülbelül egy liter váladékot választanak ki, és a melegebb éghajlatú országokban akár napi 10 litert is elérhetnek. Valójában az izzadság mennyisége és összetétele különböző tényezőktől függhet – testfelépítés, öröklődés, teljes környezeti hőmérséklet, vizsgált folyadék mennyisége. Még a versenyek között is vannak különbségek – bebizonyosodott, hogy az ázsiaiak sokkal gyorsabban izzadnak, mint az európaiak.

A verejtékmirigyek azok, amelyek a bőrrel és a vesékkel együtt a test hőszabályozásának fő szervei. Vagyis az izzadás lehetővé teszi a test számára, hogy állandó normál testhőmérsékletet tartson fenn. Szükséges, mert ez a mechanizmus a test hűtésére. A folyamat során a szervezet kiüríti a felesleges felhalmozódott méreganyagokat és sókat.

Miért jár testszaggal az izzadás?

Az izzadságot kétféle verejtékmirigy állítja elő:

  • eccrine mirigyek (amelyek mindenütt megtalálhatók a bőrön, de leginkább a karok, a tenyér és a talp alatt, valamint a homlokon). Szagtalan izzadságot termelnek, és főleg vízből és sóból állnak.
  • apokrin mirigyek (az ágyékban és a hóna alatt helyezkednek el). Enyhén szagos izzadságot választanak ki, amely C -vitaminból, húgysavból, tejsavból, antitestekből, karbamidból és ammóniából áll.

A kellemetlen szag elsősorban annak köszönhető, hogy különböző típusú baktériumok és gombák vannak azokon a helyeken, amelyekre jellemző a fokozott izzadás, amelyek nedvesek és melegek – ezért ideális környezet a fejlődésükhöz.

Fárasztó, intenzív edzés után egyesek verejtékének élesebb szaga van. Ez annak köszönhető, hogy szervezetük fehérjéket dolgoz fel. Azok, akik izomtömegüket szeretnék növelni és modellezni, hangsúlyozzák a fehérjetartalmú étrendet. A fehérjék vérben való felhalmozódásának és feldolgozásának eredményeként a verejték jobban szagolni kezd – különösen és erősebben.

A szakértők azt tanácsolják, ha erős izzadsággal izzad naponta, forduljon orvoshoz, mert ez a szervezet rendellenességének vagy betegségének jele lehet.

Mitől izzadunk intenzívebben?

A válaszok itt sokfélék lehetnek, mert egyénenként változó. A leggyakoribb tényezők a hő és a testmozgás, de az izzadást az alkohol, a kávé és az erős fűszerek túlzott fogyasztása, a stressz, a gyorsétel, a túlsúly és egyebek is okozhatják. Az erős érzelmek, az adrenalin, a hormonális egyensúlyhiány és bizonyos típusú betegségek szintén ebbe a kategóriába tartoznak.

Bizonyos ételek  fogyasztása az izzadság és a testszag éles megváltozásához vezethet. A keresztesvirágú zöldségek magas rosttartalma élesebbé és specifikusabbá teheti az emberi verejték szagát, a spárga pedig gyakran kellemetlen vizeletszaghoz vezet.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük