A kutyák trükkös kiképzésének fontossága

A kutya kiképzése nem korlátozódik arra, hogy csak azt kérjük tőle, hogy üljön és feküdjön vissza, de a trükkökkel való tréningezés egyre népszerűbb, mint a hagyományos képzési módszerek. Egyes gazdik új trükköket sajátítanak el kutyájuk tanítása érdekében, míg mások a régieket követik. A típus ellenére a trükkös tréningnek van néhány alapvető előnye mind a tulajdonos, mind a kutya számára. Ön és kutyája tudtán kívül is hasznot húzhat a trükkös tréningből, amit itt megismerhet.

Ha azonban még mindig nem épített be a trükköket kutyája képzési rutinjába, akkor ez a cikkem valószínűleg motiválni fogja Önt, hogy megtegye. Ezért tudjon meg többet az alábbiakban a trükkös tréningrutin fokozásáról.

A kutyák trükkökkel való kiképzésének 5 magával ragadó előnye

Segít fejleszteni a kutya mentális stimulációját

A trükkök alkalmazása egy kreatív megközelítésű tevékenység, amely segít a kutya mentális stimulálásában. Általában a kutya agya hét hetes korára teljesen kifejlődik. Ha tehát már ilyen fiatal korban elkezdi őket különböző trükkökkel kiképezni, örökké emlékezni fognak rá. Nemcsak a kölyökkutyák, hanem a felnőtt kutyák számára is szükséges a mentális stimuláció. A trükkök segítenek a kutya gondolkodási és tanulási képességeinek fokozásában, és a kutyák imádni fogják az ilyen, trükkökkel történő mentális stimulációt. Ne felejtsen el a tanulás során kimagasló minőségű jutalomfalatokat használni a gyorsabb tanulás érdekében.

Erősen tartja a kötődést a kutya és a gazdi között

Igen, a kutyák trükkös kiképzése valóban segít a kötődés erősítésében Ön és kutyabarátja között. Míg a hagyományos kiképzés kissé szigorú, ahol főnökösködnie kell kedvencével, addig a trükkös kiképzés inkább egy stresszmentes tanulási folyamat. Felfedezheted, hogy mit szeret a kutyád, és melyik trükk vonzza a leginkább. A trükkös tréningben a korlátlan választási lehetőségekkel a határ a csillagos ég. Ráadásul ez a szabad formájú tanulás segít egymás megismerésében, és erősebbé teszi a kötődést. Ez is segít, a kutyád hamar elkezd bízni benned.

Segít a túlterhelt helyzetek leküzdésében

Tegyük fel, hogy a kutyáddal meglátogattad a barátodat, ahol mindenki csorgatta a nyálát a cukisága miatt. Ebben a helyzetben teljesen természetes, hogy a kutya is túlterheltnek érzi magát, akárcsak az emberek. Ha van egy táskája tele trükkökkel, a gyakorlatok során az segít neki leküzdeni az ilyen helyzeteket anélkül, hogy bárkiben csalódást okozna. A megtanult trükkökkel kedvence pozitívan leküzdheti az összes akadályt, ahelyett, hogy bárkit megugatna vagy megharapna.

Több pozitív viselkedést tudnak nyújtani más állatoknak és embereknek.

Valami új megtanulása nem csak az ember, hanem a kutya számára is készség. Ha a kutyája megtanulja az új trükköket, az azt jelenti, hogy több olyan viselkedésmóddal rendelkezik, amelyet más állatoknak és embereknek is megmutathat. Akárhogy is, a kutyák szeretnek mentálisan és fizikailag stimulálódni a különböző tevékenységek megtanulásával. Ráadásul ezekkel a trükkökkel szembe tudnak nézni és meg tudják oldani az eléjük kerülő akadályokat vagy problémákat. 

Szünetet biztosít a hagyományos kiképzésben

Ahogy korábban említettük, a trükköknek korlátlan választási lehetőségei vannak, így a trükktréninggel át lehet lépni a határt. Ezzel szemben a hagyományos tréning néhány korlátozott technikával rendelkezik. Ön és kutyája is újdonságot kap a tanulásban, ami mindkettőjüket motiváltan és frissen tartja. Emellett tudni fogja, hogy a kutyája melyik gyakorlatot szereti vagy nem szereti. Azzal, hogy azt gyakorolja, amit szeret, hosszabb életet élhet, miközben az agyát is stimulálja. 

Néhány alapvető trükk, amivel a kutyádat edzheted:

Bár van egy lista a kutyatrükkökről, amelyeket felfedezhetsz a kutyáddal, ha kezdő vagy, kezdheted ezekkel az egyszerű trükkökkel:

  • Kézfogás: A kézfogás az egyik legudvariasabb módja annak, hogy kutyádat megismertesd más emberekkel. Jót tesz azoknak az embereknek, akik félnek a kutyáktól, és negatív érzéseik vannak a kutyák viselkedésével kapcsolatban.
  • Tegye be a tárgyakat a szemetesbe: A szobatisztaságra nevelés nem az egyetlen higiéniai tréning, amit a kutyádnak adhatsz. Hanem arra is megtaníthatod őket, hogy a szemetet a kukába tegyék ahelyett, hogy mi takarítanánk helyettük. A kukát azonban kordában kell tartanod, mert előfordulhat, hogy a végén minden hasznosat, amit szemétnek gondoltak, beletesznek.  
  • Menjen az ágyába: Ez egy hasznos trükk, mivel a kutyák hajlamosak a ház körül bárhol elaludni. Mi van, ha a gyerekek játszanak, és véletlenül megrúgják a kutyát? Tanítsd meg tehát őket arra, hogy mindig a saját ágyukban, vagy vetbed kutyafekhelyeiken aludjanak.
  • Integetés: Az integetés egy másik kiváló gesztus az új emberek vagy idegenek felé. Ráadásul ki ne olvadna el attól, ha egy kutya integet neki az aranyos mancsaival?
  • Ajtók becsukása és kinyitása: Az ajtók becsukása és kinyitása a manír másik formája, és segíthet némi energiát megtakarítani. Tanítsd meg őket arra, hogy maguktól nyissák és csukják be az ajtókat, amikor belépnek egy helyiségbe vagy kilépnek onnan.
  • Tárgyak elhozása: Ha megkéred a kutyáidat, hogy hozzanak el tárgyakat, az a házon belül is hasznosnak bizonyul. Bár a kutyákat játék közben labdák elhozására szokták kiképezni, de más tárgyak elhozását is meg lehet nekik tanítani.

Ez volt tehát néhány, a mindennapi életvitelhez kapcsolódó trükk, amit elkezdhetsz tanítani a kutya társadnak.

Utolsó gondolat

Hagyja abba a gondolkodást, és kezdje el a kutyák trükkös kiképzését még ma. Persze nem egyszerre, hanem lassan, és a hét folyamán történő gyakorlással örökre megjegyzik majd. Minden trükkbe építsenek bele egy kis pozitív hozzáállást, és örülni fognak, hogy megtették. Ön és az egész családja is bekapcsolódhat ezekbe a trükktréningekbe, és felfedezhetik, miben jó a kutyájuk. Trükkös tréninggel intelligensebbé, élesebbé és okosabbá teheti kutyáját, ami jelentősen javítja általános fizikai és mentális jólétét. Könnyebb dolga van ha alapból okos kutyafajtával rendelkezik

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük