csőtörés szerelése

Hogyan történik a csőtörés javítása?

A vízvezeték szerelők azt szokták mondani, hogy kétféle ember van. Akinél volt már csőtörés, és akinél lesz.

A csőtörést nagyon gyakran először csak a repedésen keresztüli szivárgás előzi meg, ilyenkor még kisebb a baj, a nagyobb kár a repedés javításával megelőzhető.

Ha ennek a meghibásodásnak a gyanúja merül fel, akkor érdemes először azt beméretni. Tehát első lépésben azt kell megállapítani, hogy hol történt a csőtörés, a cső melyik szakaszán. Történhet a föld alatt, de a falban is.

A bemérésre nagyon sokféle módszer létezik. Például műszeres csővizsgálattal meg lehet határozni a pontos helyet. Vannak olyan módszerek, mellyel akár centiméter pontossággal is megállapítható a csőtörés pontos helye, és ehhez még csak ki sem kell bontani a falat.

Bizonyos esetekben szemrevételezéssel is kideríthető, hogy hol a hiba. Ha lakáson belül vizesedik a fal, akkor elképzelhető, hogy a vizes folt mértani közepére esik a repedés, vagy törés, de bele kell kalkulálnunk a függőlegesen és vízszintesen menő víz és szennyvíz vezetékek nyomvonalát is.

Sajnos a víz folyását eltérítheti az új építésű házaknál a födém és annak szigetelése. Többek között ezért is van nagy szükség arra, hogy egy vízvezeték szerelőt keressünk meg, például a Google segítségével, akinek kisujjában van a szakma, rendelkezik a megfelelő eszközökkel. A hőkamera például segít a fűtési rendszer hibájának feltárásában. A jelzőgázos mérő pedig a bejuttatott gáz koncentrációját méri, mellyel megállapítható a csőtörés pontos helye.

A csőtörés javítása

Sikeres bemérés után már csak ki kell javítani a hibát. Fel kell tárni a sérült részt, majd azt követően úgy kell elvégezni a munkát, hogy azon a szakaszon többet ne történhessen ilyen probléma.

Ha a sérült rész szabadon van, például a kád vagy a mosogató, mosdó alatt, akkor a csőtörés javítása általában bontás nélkül megoldható. Ha azonban a falban, vagy a padló alatt, akkor ez a munka bontással jár.

A csőtörés nem látható előre, de sajnos bizonyos esetekben számolnunk kell vele. Ha olyan régi lakásban lakunk, ahol már öregek a csövek, akkor segítség lehet, ha rendszeres időközönként, például évente felméretjük az állapotukat.

A szakember meg tudja állapítani, hogy a közeljövőben jelentkezhet-e ez a probléma. Ha igen, akkor nem érdemes halogatni a felújítás, mert akár több százezres, milliós kártól is megkímélhetjük magunkat.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük