man and woman lifting dumbbells

Fizikai aktivitás idős korban

Figyelem! Ez a cikk csak tájékoztató jellegű, ezért mielőtt bármilyen mozgásformába kezdene, konzultáljon az orvosával!

A mozgás fontos életerő, de tagadhatatlan előnyei ellenére sok idős ember félt, vagy nem hajlandó gyakorolni. Az évek során a test szervei elkerülhetetlenül megváltoznak – az izomtömeg és az életfunkciók csökkennek, és intézkedéseket kell hozni az egyensúly helyreállítására.

A fizikai aktivitás hiánya nemcsak izomsorvadáshoz, hanem halálos következményekhez is vezet, amelyek számos betegséget és a szellemi aktivitás csökkenését idézik elő. A sport fő előnyei ennek az embercsoportnak a megnövekedett izomerőhöz és állóképességhez kapcsolódnak, ami viszont a krónikus betegségek kockázatának csökkentését és a jó mentális egészség megőrzését jelenti.

Az idősek képzési programja specifikus, és háromféle gyakorlatot kell tartalmaznia

Az idősebb korosztály számára háromféle gyakorlattípust kell felhasználni:

Aerob testmozgás serkenti a vérkeringést és az általános közérzetet

Erősítő edzés – javítja az izomtömeget, az erőt és az állóképességet

Képzés a rugalmasság és az egyensúly fejlesztésére – csökkenti az elesések és sérülések kockázatát

A szakértők azt javasolják, hogy az idősebbek gyakoroljanak napi gyakorlatokat, amelyek legalább 15 percig tartanak. Közepes intenzitásúaknak, simán kivitelezettnek és indokolatlan igénybevételnek kell lenniük. 

A szisztémás testmozgás rendkívül fontos, mert segít megőrizni az erős izmokat és egészséges csontokat. A terhelést az egyes képességekhez és betegségekhez kell igazítani. A túlterhelés és a sérülések elkerülése érdekében a gyakorlatoknak kezdetben könnyűnek kell lenniük, és fokozatosan növelni kell a terhelést és az időtartamot.

A balesetek megelőzése érdekében kiemelt fontosságú olyan gyakorlatok gyakorlása, amelyek javítják az egyensúlyt, növelik a mobilitást és a biztonságot vezetés közben.

Íme néhány ötlet az egyensúly növelésére

Álljon fél lábon, és egyensúlyozzon ebben a helyzetben, amíg csak lehetséges. Ha legalább 1 percig sikerül ebben a helyzetben maradnia, tovább bonyolíthatja az edzést, ha a kezét a mellkasára teszi, miközben megpróbál egy lábon egyensúlyozni. Ismételje meg a gyakorlatot mindkét lábbal.

Egy másik kiegyensúlyozó edzés: Válasszon szilárd alapot – széket, asztalt, asztalt és álljon mögé. Állj fel a lábujjaidra, és tartsd egyensúlyban legalább 10 másodpercig. Ismételje meg a gyakorlatot ötször..

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük