close up of a child s hands catching water from the spout of a water pump

Szennyvízszivattyú – darálós vagy nyitott Vortex járókeretes terméket válasszunk?

A szennyvíz elvezetésekor számos megoldandó problémával találkozunk, ide értve a megfelelő csőtípus kiválasztását, a lejtések és becsatlakozások tökéletes kivitelezését, de ide sorolhatjuk a megfelelő szakember felbérlését is.

Ha pedig derítővel is rendelkezünk, akkor szükség lesz egy jó szennyvízszivattyúra, amelyből szintén nagyon sokféle típus található a piacon. De ugyancsak ez az eszköz szükséges, ha átemelőként kell felhasználni a gépet a magasabban fekvő főághoz.

Ebben a cikkben olyan információk találhatók, melyek segítenek eligazodni a témában kevésbé jártasak számára is.

Darálós vagy nyitott Vortex járókerekes szennyvízszivattyú?

Sok esetben úgy kell bevezetni az otthonunkban található szennyvizet a főcsatornába, hogy ez utóbbi magasabban van. Ilyenkor a gravitáció az ellenségünk, és magától nem fogja átugrani a szállított víz ezt a magasságot, hanem valamilyen átemelő szerkezetre lesz szükség.

Ma már nagyon szigorú előírások vonatkoznak az aknákra is, hiszen kiemelt fontosságú, hogy a szennyvíz ne szivárogjon el belőlük, és csak a telepeken a megfelelő ártalmatlanítás után vezessék vissza természetbe. A szennyvíz változó összetétele miatt ráadásul az ilyen aknáknak ellene kell állniuk a savas és a lúgos hatásoknak is. Mivel számos gyártó forgalmaz ilyen terméket, ezért a megfelelő akna egy kis utánajárással beszerezhető.

Az aknában használható szennyvízszivattyú működhet 230 Volttal, de 380 Volttal is, és a be- és kikapcsolása megoldható úszókapcsolóval vagy anélkül. Az első megoldás a kényelmesebb, hiszen a szivattyúhoz ilyenkor egy, a folyadék tetején lebegő kapcsoló csatlakozik. Amint felgyűlik a szennyvíz, a kapcsoló elfekszik, és bekapcsolja a szivattyú működését. Amint pedig a gép kiszivattyúzza a folyadékot, ismét függőleges helyzetbe áll, ezzel pedig lekapcsolja a szivattyút.

A szennyvízszivattyú kiválasztásánál azt is mérlegelni kell, hogy a főcsatorna milyen típusú. A gravitációs elven működő csatornáknál a járókerekes szivattyú megfelel, de a nyomott szennyvízcsöveknél nem. Ez utóbbiaknál ugyanis a csövek átmérői sokkal kisebbek, így ilyenkor darálókéssel felszerelt szennyvízszivattyút kell beépíteni az aknába.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük