selective focus photography of person holding turned on smartphone

A képernyőidő korlátozását segítő tevékenységek

Érzelmileg kimerültnek érzi magát, amikor nem sokat tett a nap folyamán? Ha jóváhagyóan csóválja a fejét, akkor valószínűleg több tevékenységre kell cserélnie a képernyőt. Számolja fel, hogy naponta hány órát tölt el előtte, és a vonal meghúzása után a kapott szám sokkolni fogja.

Miért kell korlátozni a képernyőidőt?

A korábbiaktól eltérően, amikor a munka elsősorban a fizikai munkához kapcsolódott, ma már automatizált. Gépeket, különféle eszközöket, berendezéseket vezetünk – elkerülhetetlenül megváltozott az életünk! 

De a test és szükségletei ugyanazok – mozogniuk kell, hogy megfelelően működjenek, és a mozdulatlanság és a képernyő előtti túl hosszú stagnálás következtében a problémák egymás után bukkannak fel – látászavar, derékfájás, képtelenség koncentrátum stb. Bár elkerülhetetlen, mert ma a munka órákon át tartó munkát igényel a monitor előtt, gondolkozhat azon, hogyan korlátozhatja a képernyő előtt töltött időt, és hogyan találhatja meg az egyensúlyt, hogy egészségesebb, tónusosabb és koncentráltabb legyen!

Az okostelefon haszna és hátrányai

Az igazság az, hogy az apró kütyük megkönnyítik mindennapjainkat, és befogadják az egész világunkat – a munkarendet, a barátokkal való kommunikációt, a fényképeket és a videókat, és valahogy, akár észrevétlenül, ez az „hasznos” technika felfalja az időnket. Tanulmányok azt mutatják, hogy az okostelefonok fokozott használata káros hatással járhat, amelynek következményei: alvási problémák, fókusz és koncentrációs képesség elvesztése. 

Az értelmetlen görgetés a közösségi hálózatokon nem szükségszerűség, hanem szokás! Az a szokás, amelyet legtöbbször elrejt, egészségünkre és nyugalmunkra gyanútlan kockázatokat rejt. Ha elhatározta, hogy itt az ideje a változtatásnak, tekintse meg gyakorlati tippjeinket, hogyan korlátozhatja az észszerűtlenül a kedvenc okostelefonja társaságában töltött időt.

Tudja meg, mióta használja a telefont

Ha további motivációra van szüksége ahhoz, hogy feladja a telefon céltalan ásását, használjon néhány statisztikát. Számos alkalmazás (Minőségi idő Androidra és Moment iOS -re) követi a telefon napi használatának idejét, és tájékoztatja Önt, ha túllépte a napi ajánlott korlátot. Valószínű, hogy amikor látja, hogy mennyi értelmetlen időt veszteget, akkor a saját javára akar változtatni.

Váltás offline módra

Előfordult már veled egy értesítés ellenőrzése miatt, hogy észrevétlenül fél órát veszítesz értelmetlen telefonos nézéssel? Van egy ötletünk: Kapcsolja ki az értesítéseket a telefonján! Igen, így van, a világ nem ér véget, ha megteszed, és nem maradsz le semmiről. Ha valami igazán fontos dolog foglalkoztat, akkor a telefonnak továbbra is van csengetési lehetősége, és szerettei felvehetik Önnel a kapcsolatot! 

Jó ötlet, miután hazaért a munkából, legalább egy órára repülőgép üzemmódba kapcsolja, teljesen kikapcsolja, vagy legalább leállítja a hangjelzést. Ez véget vet a késztetésnek, hogy ellenőrizze a telefont minden alkalommal, amikor tweetel. Pihenjen a mindenféle alkalmazásokból és webhelyekről felbukkanó, megterhelő értesítések között.

Korlátozza a telefonhoz való hozzáférést Tényleg nincs szüksége kézre a telefonjára … állandóan, különösen otthon! Nincs rá szüksége, amikor leül enni, amikor a fürdőszobában filmet néz vagy könyvet olvas. Állítson be intervallumokat napközben telefon nélkül, és otthon szándékosan tegye olyan helyre, hogy hallja, ha cseng, de ne a közvetlen közelében, hogy ne csábítson.

Tevékenységi ötletek

Mindenesetre munka után valószínűleg egy csomó elfoglaltságod van. Használja ki az offline lehetőséget, és vegyen részt valami hasznos és élvezetes dologban – találkozzon egy barátjával, sétáljon a családdal, készítsen egy érdekes és egészséges receptet, gyakoroljon otthon vagy az edzőteremben. Fektesse idejét a pihenésbe úgy, ahogy szereti. Sok lehetőség van! A telefon nélkül eltöltött idő a lehető legteljesebb lesz, mert figyelemelterelés nélkül jobban koncentrálhat.

Gondolj valami fontosra: Ha összeadod a telefonnal töltött időt, akkor valószínűleg elegendő időd lesz edzeni a héten. Cseréld le az értelmetlen bámulást gyaloglással, futással, sporttal, olyan tevékenységekkel, amelyek tónusba hozzák a tested. Élvezze a gyönyörű kilátást a legközelebbi parkban, amelyet eddig hiányozhatott az izzó képernyőre meredve. 

Ne felejtsd el, hogy minden alkalommal, amikor céltalanul kotorászol a telefonon, hiányzik valami a körülötted lévő valós világból – mosoly, spontaneitás, új ismeretségek, gyönyörű panoráma … Megéri?

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük